Friday 1 May 2009

Blackpepper lamb Chop


BAHAN PERAP

Lamb/chicken/beef
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 biji bawang merah
1 s/b rempah kari ayam
1 s/b sos tiram
1 s/k cili mesin
1 s/k serbuk lada hitam
1 s/b minyak

SOS LADA HITAM

Bahan
1 bawang besar [didadu]
2 bawang putih [dicincang]
4-5 sudu besar lada hitam [kisar]
2 sudu besar tomato sos
2 sudu besar kicap
1 sudu sos tiram
1 cawan air rebusan tulang ayam/daging (boleh guna kiub ayam)
1 sudu kecil tepung jagung bancuh ngan air
Sedikit garam
Sedikit gula
Minyak untuk tumis

Cara
1. Tumis bawang & bawang putih sampai layu.
2. Bila tumisan berbau wangi, masukkan air rebusan tulang ayam/kiub ayam.
3. Bila dah pekat masukkan tomato sos, lada hitam, kicap dn tepung jagung.
4. Kacau sebati dan masak mengikut kepekatan sos yg dikehendaki perisakan garam n gula secukup rasa.
5. Hidangkan bersama ayam atau ayam
NOTA: Boleh hidangkan juga bersama mashed potato, sayur campur, potato wedges

No comments: