
BAHAN PERAP
Lamb/chicken/beef
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 biji bawang merah
1 s/b rempah kari ayam
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 biji bawang merah
1 s/b rempah kari ayam
1 s/b sos tiram 
1 s/k cili mesin 
1 s/k serbuk lada hitam 
1 s/b minyak 
SOS LADA HITAM 
Bahan
1 bawang besar [didadu]
1 bawang besar [didadu]
2 bawang putih [dicincang] 
4-5 sudu besar lada hitam [kisar] 
2 sudu besar tomato sos 
2 sudu besar kicap
1 sudu sos tiram
1 cawan air rebusan tulang ayam/daging (boleh guna kiub ayam)
1 sudu kecil tepung jagung bancuh ngan air 
Sedikit garam 
Sedikit gula 
Minyak untuk tumis 
Cara 
1. Tumis bawang & bawang putih sampai layu. 
2. Bila tumisan berbau wangi, masukkan air rebusan tulang ayam/kiub ayam. 
3. Bila dah pekat masukkan tomato sos, lada hitam, kicap dn tepung jagung. 
4. Kacau sebati dan masak mengikut kepekatan sos yg dikehendaki perisakan garam n gula secukup rasa. 
5. Hidangkan bersama ayam atau ayam 
NOTA: Boleh hidangkan juga bersama mashed potato, sayur campur, potato wedges
No comments:
Post a Comment